Hoe werkt een natuurkunde opdracht?


Om deze vraag te beantwoorden bekijken we Opgave 3 van hoofdstuk 1 uit ons boek. We leggen de opgave helder uit en geven al onze denkstappen.

3a: t = 2,1m

In opdracht 3a wordt ons gevraagd om erachter te komen wat de betekenis van de 'm' is in de formule l =2,1 m. Deze opdracht leek ons vrij simpel, en het antwoord erg voor de hand liggend. Als deze 'm' namelijk voor het '=' tekentje stond, zou het hoogstwaarschijnlijk de betekenis massa hebben, maar in het geval van 3a staat de zogenaamde 'm' achter het '=' tekentje. Dat houdt in dat er maar 1 mogelijkheid is voor de betekenis van het symbool m; namelijk de basiseenheid meter. Bovendien staat de 'l' voor de uitkomst, voor lengte. de basiseenheid voor lengtes wordt bovendien gemeten en genoteerd in meter, dus deze 2 symbolen vullen elkaar goed aan. De conclusie is dat in de formule l=2,1 m, de 'm' de basiseenheid meter voorstelt.
- Rayan Fathi

3b: m​ = 2,0kg

​De opdracht is om de betekenis van m in de formule m=2,0kg te achterhalen. Hoe zou je dit kunnen doen? Dit kan worden gedaan door de betekenis van de tekens aan de rechter te achterhalen. Aan de rechterkant staat 2,0 kg. Kg staat voor kilogram (1000 gram). Er staat 2,0 dus is het 2 * 1000 gram oftewel 2000 gram. Er wordt dus gepraat over het gewicht van een object, het gewicht is namelijk 2 kg. Als we weten dat er over het gewicht gepraat wordt, dan zou de m in deze formule voor massa moeten staan. Massa is namelijk een grootheid, en het wordt in (kilo) grammen gemeten. Dus de m in m=2,0kg staat voor massa. De formule is dan: massa =2,0 kilogram.
- Ward Nijhuis

3c: t = 2,0m​s

We moeten de betekenis geven van de (m) in de volgende formule t=2,0 ms. Hoe gaan we dit bewijzen? Dat doen we door eerst achter de betekenis te komen van (t). In deze formule staat de (t) voor tijd. We weten nu dat de grootheid tijd is. De eenheid van tijd is seconde (s), dus nu weten we dat de (s) in de formule staat voor seconde. We moeten nu alleen nog de betekenis van (m) weten. De (m) in deze formule staat voor milli, omdat er meteen een (s) achter staat. Wat is eigenlijk een milliseconde? Een milliseconde is een duizendste van een seconde (10−3 van een seconde of 1 ms). Het woord wordt gevormd door het voorvoegsel milli, gevoegd bij de eenheid seconde. Nu we weten wat de (m) in deze formule is kunnen we de hele formule in woorden schrijven: tijd=2,0 milliseconden.
​- Ibrahim al Barbarawi 

©2019 MARTIJN RICHTER | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin